Götaland 9

Fastighetsbeteckning: Götaland 9Ort: JönköpingUthyrningsbar area: 9 200Hyresgäst: DomstolsverketVacse tillträdde: 2023Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Guld Verksamhetsområde: RättsväsendeTotalentreprenör: SernekeArkitekt: FOJAB Arkitekter

Hållbart inifrån och ut – Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping

Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping omfattar 9 200 kvm där entréplan och våning 1 utgörs av förhandlingssalar och de fyra översta kontorsytor.

Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld vilket är den högsta certifieringen inom Miljöbyggnad. Detta svenska system för miljöcertifiering av byggnader har idag över 3 300 byggnader certifierade. Kraven för att uppnå guld är höga. Exempelvis ska en Guldbyggnad ha bästa tillgängliga teknik och uppfylla krav i EU:s taxonomi för hållbara finanser. Vidare behövs det säkerställas att innemiljön är bra, något som görs både genom kontinuerliga mätningar.

Byggnaden har även en så kallad akviferlösning, ett slags underjordisk energlagringsplats som gör det möjligt att säsongslagra energi. Hur? Jo, genom att kallt vatten pumpas upp ur de kalla brunnarna på sommaren för att användas i byggnadens kylsystem. Det uppvärmda returvattnet pumpas sedan tillbaka under jorden och lagras till vintern då det används till byggnadens värmesystem. Denna lösning minskar energiförbrukningen med 15 till 20 procent. För att ytterligare spara energi har byggnaden även solceller på taket.

För fastighetens drift har Vacse ett nära samarbete med Axcell Fastighetspartner som finns i Jönköping.

FORMENGeometri och skuggspel

Byggnadsvolymens formspråk och vinklar hämtar inspiration från Bastionparkens geometri som i sin tur hämtat formerna från lämningarna efter spetsbastionen Carolus. Också Göta Hovrätt kan ses som en representant för det moderna samhällets bastioner, med uppgift att försvara rättssäkerheten. Fasaden utformas med ljust sandfärgade vertikala och horisontella element. De horisontella banden ger en tydlig redovisning av rumsvolymerna innanför. Däremellan placeras rumshöga vertikala element som hindrar den direkta solinstrålningen från sydöst och sydväst. Mellan vertikalerna alterneras glas och täta partier, väl avvägt för att hantera utsikt, dagsljus och de höga miljöambitionerna. Här regleras även önskad grad av insyn och sekretess. Den djupa reliefen ger byggnaden ett markant skuggspel som effektfullt levandegör och dramatiserar fasaderna över dagen.

PLATSENI blickfånget över Munksjön

Vid Munksjöns västra strand står en rad solitära byggnader med bostäder, kontor och institutioner. De har en tydlig angöringssida in mot staden och öppnar upp sig ut mot vattnet. Den nya hovrättsbyggnaden inordnar sig i den befintliga kvartersstrukturen och binder samtidigt ihop bebyggelsen längs kajstråket. Volymen byggs upp med olika skalor i relation till sitt innehåll och den omgivande stadsmiljön. Hovrättsbyggnaden står i fonden av Odengatan, som är tillfarten till staden från öster, och det nordöstra hörnet skapar karaktär i blickfånget över vattnet. När man närmar sig platsen från väster via Brunnsgatans förlängning gör sig byggnaden påmind genom en lätt vinkelförskjutning av de lägre delarna. De övre våningarna vinklas tillbaka åt motsatt håll för att öppna upp mot himlen och släppa in ljuset i parken intill. Invikningen gör också att man kan skönja tingsrättsbyggnaden intill och ensemblen av rättsbyggnader förstärks.

MÄNNISKANIntegritet och tillgänglighet

Genom att inte bebygga tomten fullt ut skapas ytor för allmänheten att vistas på och de olika entréerna skapar liv och rörelse runt byggnaden. Bottenvåningen ansluter till Hamngatans nivå och sockelplatån av sten avslutas med generösa trappor mot parken och vattnet. Huvudentrén markeras med dubbelhöga pelare och en ytterligare indragen volym. Entrérummet signalerar respekt och fungerar som ett yttre förrum där man kan träffas före och efter ett besök på domstolen. Innanför entrén möts man av generösa väntrum. Fasaden öppnas upp med stora glaspartier där byggnadens inre exponeras och allmänhetens ytor samverkar med vattnet utanför. Samtidigt skapar nivåskillnaden tillsammans med planteringen mot kajen en distans och ett respektavstånd som ger integritet i den känsliga situation som personer i byggnaden kan befinna sig i. Fasadens sockelvåning mot väster och söder får också en större slutenhet med hänsyn till verksamheten.