Första spadtag för den nya Domstolen i Växjö

Under förmiddagen hölls det traditionsenliga första spadtaget för den nya Domstolen i Växjö. Den nya domstolen inrymmer Tingsrätt, Förvaltningsrätt samt Mark- och miljödomstol och kommer vara belägen i den nya stadsdelen Bäckaslöv. Skanska som totalentreprenör kommer uppföra bygganden som har hög miljöprofil och kommer att vara inflyttningsklar 2026.

Byggnaden uppförs i fem våningar och ett suterrängplan som omfattande cirka 10 500 kvm. Här kommer de tre domstolarna är samlokalisera och i byggnaden ryms ca 200 arbetsplatser samt 16 förhandlingssalar. Projektet kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM Outstanding som ställer höga krav på minskad klimatpåverkan och bra materialval. Här finns till exempel sedum på stora ytor av taket, solceller, batterilagring samt återbrukade material såsom tegel i fasad. Närvarostyrning genom Lindinvent säkerhetsställer ett gott inneklimat såväl som lågt klimatavtryck i förvaltningsskedet.

 


Fredrik Linderborg Vacse

 

”Lyhört och rutinerat team som kommer att leverera en domstolsbyggnad av högsta klass” säger Fredrik Linderborg VD på Vacse

 

”Tillsammans är vi starkare och klokare” säger Eva Torberger vice VD på Skanska

 


Maria Garmer Växjö kommun, Thomas Rolén Domstolsverket, Eva Torberger Skanska, Fredrik Linderborg Vacse