Guldfisken 2

Fastighetsbeteckning: Guldfisken 2Adress: Esplanaden 30Ort: KalmarByggs: 2020BTA: 3800Hyresgäst: Kalmar kommunVacse tillträder: Oktober 2023

Ett nytt stadsbibliotek invigdes i Kalmar under 2020. Det är det gamla Postenhuset i kulturkvarteren vid Sveaplan i Kalmar som varsamt har förvandlats till ett modernt och ändamålsenligt stadsbibliotek.

Stadsbiblioteket ligger vackert vid den i folkmun kallade Systraströmmen som passerar precis utanför biblioteket, för att så småningom mynna ut i Kalmarsund. Biblioteket är inte bara ett bibliotek utan även en mötesplats dit alla är välkomna. Ytor bestående av café, trevliga och mysiga läshörnor samt studierum inbjuder till både socialt umgänge som läsning i lugn och ro.

Biblioteket är en del av Kalmar kommuns satsning på kulturen och kulturkvarteret. Många detaljer är bevarade, såsom kolmårdsmarmor och kalkstensgolv då byggnaden är Q-märkt och klassad som byggnadsminne. En annan lite annorlunda bevarad detalj är den stora postklockan, som finns kvar och minner om tidigare dagar.